preskoči na sadržaj

Umjetnička škola Franje Lučića

Srednja plesna škola

Plesno obrazovanje umjetnički je odgojno-obrazovni proces koji objedinjuje tjelesne, emotivne i intelektualne sposobnosti učenika. Tijekom školovanja obrazuje se umjetnička ličnost s razvijenim sposobnostima izražavanja pokretom.

Nakon završenog četvrtog razreda srednje škole i položenog završnog ispita učenici stječu IV. stupanj stručne spreme i zvanje SCENSKI PLESAČ .

Cilj obrazovanja u srednjoj plesnoj školi jest osposobljavanje tijela  kao instrumenta plesnog izražavanja. To podrazumijeva razvoj motoričkih, afektivnih i kognitivnih sposobnosti učenika. Naglasak na razvoju pojedinih sposobnosti varira u skladu s ciljevima pojedinih nastavnih predmeta. U prvom 
razredu naglasak je više na razvoju motoričkih i afektivnih, a u manjem opsegu kognitivnih sposobnosi.Tijekom godina školovanja taj se odnos mijenja u skladu s psihofizičkim sazrijevanjem učenika, da bi se u četvrtom razredu omjer sva tri područja sposobnosti izjednačio. Osim propisanih nastavnih sadržaja u svim se nastavnim predmetima velika pozornost pridaje stvaralaštvu učenka, koji kroz 
samostalno oblikovane manje plesne cjeline ili koreografke skice primjenjuju usvojena znanja na nov i drugačiji način, istražuju nove mogučnosti plesnog izričaja, te tako zadovoljavaju svoju potrebu za kreativnošću. Svladavanjem nastavnih sadržaja redovite, izborne i fakultativne nastave učenici stječu široko plesno obrazovanje, koje im omogućava aktivno uključivanje u suvremenu plesnu scenu, plesnu pedagogiju i terapiju pokretom. Učenici su po završetku školovanja osposobljeni za nastavak obrazovanja na postojećim plesnim akademijama.

Srednja škola traje četiri godine.

Nastavni sat u pravilu traje 45 minuta. Nastava svih predmeta izvodi se kao skupna nastava u razrednim odjelima ili obrazovnim skupinama. Nastava je organizirana kao redovita i izborna nastava.

Škola može omogućiti završavanje srednje škole u vremenu kraćem od propisanog za učenike koji se ističu znanjem, sposobnostima i vještinama. Iznimno nadareni učenici mogu tijekom jedne školske godine završiti dva razreda.

Škola može organizirati nastavu i polaganje ispita iz pojedinih predmeta ili cjelokupnog programa za pojedinu godinu školovanja i za kandidate starije od 18 godina.

U prvi razred srednje škole u pravilu se upisuju učenici temeljem Svjedodžbe o završenoj osnovnoj plesnoj školi i položene audicije.

Nadareni kandidati koji nisu imali mogućnost pohađanja osnovne plesne škole pohađaju pripremni razred u kojem stječu znanja i vještine potrebne za 
polaganje audicije. Iznimno nadareni kandidati, za koje ispitno povjerenstvo utvrdi da imaju znanja i vještine potrebne za uspješno svladavanje nastavnog programa prvoga razreda srednje škole, nakon uspješno položene audicije upisuju prvi razred srednje škole.

U prvi razred srednje škole mogu se upisati svi kandidati koji uspješno polože audiciju.

Usvojenost gradiva u pravilu se pokazuje u obliku javnog sata i ispita. Učenike tijekom nastavne godine prati i ocjenjuje predmetni nastavnik, a na 
kraju nastavne godine i tročlana komisija . Svrha javnog sata jest stjecanje scenskog iskustva, a ispita provjeravanje znanja i vještina.Ocjenu na polugodištu daje predmetni nastavnik, a na kraju nastavne godine tročlano ispitno povjerenstvo koje čine predmetni nastavnik i dva sustručnjaka.

Sastavni dio cjelokupnog obrazovanja jest javna djelatnost škole koja se ostvaruje javnim nastupima učenika na školskim predstavama, natjecanjima, plesnim susretima, u TV emisijama i na gostovanjima u gradovima izvan sjedišta škole.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Nastupi i natjecanja
 
Arhiva dokumenata
 
Forum
 
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
 
Korisni linkovi
 
 > Smjerovi  > Plesni  > Scenski plesač
CMS za škole logo
Umjetnička škola Franje Lučića / Slavka Kolara 39, HR-10410 Velika Gorica / ss-umjetnicka-flucica-velikagorica.skole.hr / ured@ss-umjetnicka-flucica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju